Els imprescindibles

els Top de Móra d'Ebre

Castell i nucli antic

Els orígens

...a Móra d’Ebre he saludat des d’antuvi a musulmans, cristians i jueus, deixeu-me que us expliqui tot el que he après d’ella quan viatjo cap a la Mediterrània...

RIU EBRE
Descripció

En deixar enrere el Pas de l’Ase i al bell mig de la Cubeta de Móra, la primera gran fortificació que em protegeix és el castell de Móra d’Ebre. Recordo encara quan els sarraïns s’assentaren damunt del turó, bastiren una petita talaia que després amb l’ocupació cristiana passaria a esdevenir una gran fortificació. Us asseguro que impressionava, era bella i grandiosa. M’encantava veure com aleshores s’aixecaven castells estratègics com el de Móra a la meva vora, per a controlar-me, per a fer-me seu… i és que era la frontera natural entre andalusins i cristians.

 

castell mora ebre
Vista general del castell des de l’oest

 

Ramon Berenguer IV, un cop aconseguí fer-se amb les terres que m’envolten donà el castell de Móra a la corona i més tard passà en mans dels Entença. El templers es feren amb els castells veïns d’Ascó i Miravet. Imagineu-vos quins temps… Pagesos, navegants, grans fortaleses, cavallers, ramats, carruatges, passos de barca… aleshores s’anava conformant el futur caràcter morenc i ho feia a partir de tres cultures: la morisca, la jueva i la cristiana. Totes elles amb les seues respectives zones o barris.

 

castell mora
Vista del castell i el carrer Major des de la sendera

 

Deixeu-me ara que us expliqui una història de guerra, en que jo i la meva barca de Móra d’Ebre, en fórem motiu de discòrdia i violència entre pobles veïns. Ho recordaré sempre, fou èpic i a la vegada trist, però us ajudarà entendre la força inexpugnable del castell de Móra.

Ens aquells temps no existien ponts per creuar-me, qui tenia una barca tenia privilegis i diners. Doncs bé, el Comanador templer d’Ascó, començà a fer pagar a un peatge de l’època a aquells qui volien creuar-me al seu poble, un peatge que fins aleshores cobraven a Móra d’Ebre. Aquests foren els orígens d’una guerra, que després de petites batalles entre templers i els Entença, acabà amb el setge de Móra. Més de 4.000 homes arrasaren i cremaren les terres més fèrtils durant 15 dies, però la vila i el castell mai capitulà.

 

castell mora ebre
Façana de ponent del castell

 

Com ja us he dit, el futur caràcter ebrenc s’anava construint a poc a poc al voltant de tres cultures, la sarraïna, la cristiana i la jueva. Móra d’Ebre ben aviat es convertiria en una vila medieval i de sang comercial, resguardada i emmurallada als peus del castell. Avui tot aquest entramat de carrers empedrats i cases pairals conformen la vila vella o carrerons, així es com l’anomenen els morencs.

 

ruta nucli antic mora
Plaça de baix, antic port fluvial

 

Us convido a endinsar-vos-hi i gaudir amb intensitat d’aquesta vila medieval i el seu castell. Teniu diverses opcions de descoberta, les trobareu a sota!

 

Experiències relacionades

visita guiada

Visita lliure o guiada al castell

Ajuntament de Móra d'Ebre

La Móra de l'Ebre, la gran vila oblidada

Tarvitur

Ruta pel nucli antic

Proposta lliure

Els imprescindibles

els Top de Móra d'Ebre

pont mora ebre arcades

Pont d'arcades

Un cor que ens uneix
kayak and memory

Les illes de l'Ebre

Oasis de vida dins meu
parc aubadera mora ebre turisme

Parc de l'Aubadera

El meu regal a Móra d'Ebre
passeig ebre

El carrer Major

Una balconada sobre mi
cami de sirga

Camí de Sirga - GR99

Una història d'herois de riu