Terres de l'Ebre

Descripció

Les Terres de l´Ebre, declarades Reserva de la Biosfera per la UNESCO al 2013, són una destinació turística que es caracteritza pel seu alt valor natural i la baixa densitat de l’activitat turística. El seu clima estable i favorable durant tot l´any, la converteixen sens dubte en una destinació ideal per gaudir-ne en família i amb els amics. Cal destacar també la recent distinció atorgada per l’Associació Internacional Global Green Destinations que reconeix les Terres de l’Ebre com una de les 100 millors destinacions turístiques sostenibles del món al 2016.

A les Terres de l´Ebre, hi trobareu tantes opcions com us pugueu imaginar: el seu litoral, un ric patrimoni cultural i històric, paisatges de gran bellesa natural on gaudir d´activitats a l´aire lliure, una gastronomia mediterrània amb una forta identitat pròpia, una àmplia oferta d´oci, zones de gran tradició vinícola i arrossaire i una gran varietat de festes populars i recreacions històriques.

El riu Ebre ha estat, segueix sent i possiblement serà l´eix vertebrador d´aquestes quatre comarques, les més meridionals de Catalunya. Però també és un espai per gaudir, o bé navegant a bord d’un llaüt turístic, o bé fent una passejada amb piragua o caiac.

Les Terres de l´Ebre ressalten sobretot pels seus espais naturals, una dels principals motius per a visitar-les. Hi trobareu dos parcs naturals, el del Delta de l´Ebre i el dels Ports, una reserva natural i 19 espais més, tots protegits sota la figura de Xarxa Natura 2000. El 35% del seu territori és un espai protegit. Un paradís per als amants de la natura on practicar activitats com l’escalada, el senderisme i l´observació d´aus. O bé practicar el cicloturisme als espais muntanyosos o a la plana deltaica, sense oblidar la Via Verda, que travessa la Terra Alta i el Baix Ebre al llarg de 49 km, connectada avui dia amb el camí natural de l’Ebre que permet arribar fins la mateixa desembocadura.

El litoral aplega totes les variants que ofereix la mar Mediterrània. Al nord sobresurten cales solitàries, amagades pels penya-segats, que es poden recórrer amb facilitat a través del sender del Mediterrani, conegut com a GR 92. Al sud dominen les platges espaioses, de sorra fina i aigües poc profundes. L´Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita us oferirà tota mena d´esports i activitats per a tota la família des d´Alcanar fins l´Ametlla de Mar.

L´Ebre ha estat un element clau per a totes les civilitzacions que s´han arrelat en aquest territori. El pas d´aquestes poblacions ha deixat un llegat històric i arquitectònic singular i únic, donant personalitat i caràcter a aquestes quatre comarques. La diversitat cultural es reflecteix en la varietat de propostes existents, com ara visitar les pintures rupestres d´Ulldecona, declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO, el conjunt monumental de la ciutat de Tortosa, els diversos espais de la Batalla de l´Ebre, els cellers cooperatius de Gandesa i el Pinell de Brai o el Centre Picasso a Horta de Sant Joan.

La riquesa cultural, històrica i festiva del territori s´expressa al màxim en el caràcter amable i acollidor de la seva gent i en la seva cuina, que és un mosaic de la millor tradició mediterrània, on ressalta el cultiu de l´arròs en diferents poblacions del territori, com Amposta, però també la riquesa gastronòmica de les varietats de peix i marisc local i el cultiu d´hortalisses, fruites i productes de la terra, com ara el vi de la D.O. Terra Alta, l´oli d´oliva i la mel, molts dels quals gaudeixen de certificats que avalen la seva qualitat.

Avui dia, es poden presenciar diverses festes declarades d´interès turístic, que ens apropen a èpoques passades, com la Festa del Renaixement de Tortosa , representació tradicional de la Passió d´Ulldecona o la festivitat de Sant Antoni del municipi d´Ascó, declarada festa cultural d´interès nacional.

Aquí a Móra d’Ebre comença tot, un indret ideal des d´on iniciar el camí per conèixer el conjunt de la destinació.