
Tasta
sabors d'una terra que m'abraça

La Clotxa
El meu plat preferit
...a Móra d’Ebre he saludat des d’antuvi a musulmans, cristians i jueus, deixeu-me que us expliqui tot el que he après d’ella quan viatjo cap a la Mediterrània...
RIU EBRECada territori té el seu plat típic i a Móra d’Ebre i la Ribera d’Ebre és la clotxa.
Recordo quan la clotxa la començaren a preparar els pagesos al tros, amb la voluntat de barrejar els ingredients que més a mà tenien. El pa de pagès, la ceba, el tomàquet i l’all s’acompanyen d’arengada o sardina de casco i es rega amb un bon raig d’oli d’oliva.
A mig pa de pagès se li treu part de la molla, s’omple amb els ingredients prèviament passats per la brasa, es rega amb oli i es tapa de nou amb la molla que s’havia tret al principi.
M’agrada veure com la clotxa ha evolucionat en la seua forma de preparar-la. Pot combinar-se amb molts ingredients, els més emprats són llonganissa, baldana i cansalada. També presenta una variant que m’encanta, presentada com una espardenya, s’anomena clotxada. Els restauradors posen a taula la clotxa més tradicional i moderna durant les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa.
Us asseguro que per la seua senzillesa la clotxa està boníssima. És el meu àpat preferit a l’hivern i mai em perdo la Festa de la Clotxa.
