mora ebre turisme

Les millors propostes

les has de viure

Ruta pel nucli antic

Proposta lliure

...a Móra d’Ebre he saludat des d’antuvi a musulmans, cristians i jueus, deixeu-me que us expliqui tot el que he après d’ella quan viatjo cap a la Mediterrània...

RIU EBRE
Descripció

Quan arribo a Móra d’Ebre tot és especial, màgic, té quelcom que em costa descriure. Serà la llum, les cases, el castell de sentinella o els colors canviants dels boscos de ribera, no ho sé, però m’inspira i m’agrada. Segurament és la mateixa inspiració que fa de Móra d’Ebre bressol d’artistes, de genis escultors com Julio Antonio. Ells sabien aprofitar la terra que els hi porto per a fer-ne art.

Acompanyeu-me a fer una passejada per Móra d’Ebre. Em comprometo a portar-vos a tos aquells racons més bonics i amb més història de carrerons o vila vella, així és com anomenen els morencs i morenques la zona del castell i nucli antic. Són carrers on s’olora la història, bressol de grans artistes i que expliquen sense parlar el tarannà passat d’una vila medieval i amb un frenètic passat fluvial, però també, el caràcter present d’una vila dinàmica, viva, capital cultural i comercial al nord de les Terres de l’Ebre.

Si veniu amb cotxe és obligat creuar-me a través del pont d’arcades, si no ho heu fet mai entendreu perquè us ho dic. Aneu fins al final del Passeig de l’Ebre, vora l’Aubadera i estacioneu el vehicle en les zones d’aparcament.

Comencem la ruta!


passeig ebre mora

Passeig de l’Ebre

Us trobeu en l’extrem nord de la façana fluvial de Móra d’Ebre. Riu amunt hi veureu l’Aubadera, un bonic parc municipal ubicat dins d’una de les meues antigues illes. Riu avall, observareu el Passeig de l’Ebre, amb l’embarcador del Club Nàutic. Aquest és l’indret on s’hi celebra la centenària Festa del Riu, la festa més bonica que ningú em podia dedicar. Quan jo era una autopista fluvial, un bullici de gent i embarcacions m’acompanyaven cada dia. Avui, és un indret tranquil, ideal per a passejar i gaudir dels paisatges fluvials que dibuixo. Només les barques del Club Nàutic ens recorden el gran port fluvial que fou en el passat.

 


castell mora

Sendera al Castell

Enfileu-vos per la sendera del castell, comença davant l’antiga plaça de braus. Aquest senderó, recentment recuperat, dona al castell i a la Citel·la. Era una via ràpida i estratègica molt emprada per les cavalleries que habitaven el castell, també per la gent del poble que baixava a buscar aigua o al Passeig de l’Ebre, el carrer Major. Gaudiu de les vistes!


castell mora ebreCastell

Heu arribat al castell, una gran fortalesa habitada pels Entença, la corona i el comtat de Prades, entre altres. Observeu la torre fusellera, una de les grans torres que es conserven. Els àrabs foren els primers que aixecaren una fortalesa en aquest indret, l’alliberà l’exèrcit del compte Ramon Berenguer IV l’any 1153. El castell forma un recinte emmurallat que s’adapta al terreny natural i que ajuda a l’acció defensiva. És grandiós i encara s’hi llegeix, entre altres, el cos de guàrdia, el pati d’armes, l’albarcar o l’aljub que recollia l’aigua de pluja. Us convido a fer-hi una visita lliure o guiada al seu interior als mesos d’estiu o bé visitar-lo a través de l’activitat “La Móra de l’Ebre, la gran vila oblidada” en la qual en Vicenç de Tarvitur us explicarà moltes històries i llegendes medievals. Mentrestant us proposo llegir “Els origens” on us explico una història de guerra relacionada amb els Entença. Deixarem el castell pel carrer de la Citel·la, segons Coromines, el carrer ens recorda el nom que rebia la vila emmurallada.


montagut mora ebrePlaça de Dalt i Casa Montagut

La plaça de Dalt l’he vist rebatejar molts cops: plaça del Príncep, plaça de Joan Caballé, plaça de Jose Antonio i plaça de la Generalitat.

Presideix la plaça un dels edificis més bonics de Móra, la Casa Montagut. Els Montagut tingueren al segle XVIII el moment d’esplendor, gràcies als negocis agraris i ramaders. Apropeu-vos i observeu l’escut de pedra de la família a la façana i la porta d’accés, d’arc de mig punt adovellat.

Durant l’activitat “La Móra de l’Ebre, la gran vila oblidada” en Vicenç us explicarà més històries sobre aquesta família nobiliària i d’altres que també residiren a Móra d’Ebre.

No marxeu de la plaça de Dalt sense abans anar a veure el monument a Julio Antonio, el millor representant dels escultors morencs, d’aquells qui feren art de la terra que els entrego. El monument està format per un bust de bronze que representa l’escultor morenc. Darrere el bust es troba una escultura femenina que sosté un teixit vegetal i es presenta en actitud protectora. És obra de Santiago Costa, cosí de l’homenatjat.


covent minimes

Convent de les Mínimes i temple expiatori

Vet aquí un dels indrets que més m’encisen de Móra d’Ebre. Us trobeu davant el convent de les Mínimes, edifici construït l’any 1883 i fundat per sor Filomena, filla de l’escultor Fèlix Ferrer Guasch, de Móra d’Ebre, després de rebre la revelació i l’encàrrec diví de fundar un monestir a Móra d’Ebre.

El monestir és d’estil neogòtic i té annex el temple expiartori dedicat al Sagrat Cor de Jesús, inaugurat l’any 1925. La portalada de la façana principal és d’arc apuntat i motllurat, sostingut per dues columnes amb basament i capitells decorats.

 


mora ebre

Passeig del Pont i pont d’Arcades

Ja torneu a ser vora meu, al Passeig del Pont. Per aquí passava el camí de Sirga i fou un important port de llaüters. En record s’aixeca un monument als sirgadors, com en Francisco, el protagonista de “Una història d’herois de riu“.

El Passeig era un lloc ple de vida, de tertúlia de joves, carreters, pagesos, comerciants, jornalers, mestresses de casa, llaüters i sirgadors.

Ja us havia dit a “Una balconada sobre meu” que a Móra d’Ebre no hi ha carrer Major. Aquí ho recorda una placa commemorativa amb un preciós poema dedicat a mi. Gràcies morencs i morenques!

És hora d’aixecar la mirada. Ja ho sé, ja l’havíeu vist… és el també omnipresent pont d’arcades, el meu estimat. Us recomano descobrir la nostra història d’amor a “Un cor que ens uneix“. Feu-nos fotos, estem molt acostumats i ens agrada, ah i si les pengeu a les xarxes socials no us oblideu d’usar l’etiqueta #moradebreturisme.

 


ruta nucli antic mora

Plaça de Baix 

Durant la Móra medieval a la plaça de Baix hi havia una de les portes d’entrada a la vila emmurallada, un portal enganxat a mi. També hi havia el primer port fluvial i la primera barca de pas que permetia creuar-me.

Sens dubte és la millor plaça de riu que recordo en el meu camí, però li ha sortit car, ja que ha hagut d’aguantar les meues innumerables crescudes. Com la de l’any 1787, la més forta, en què les meves aigües penetraren fins i tot a l’interior de la Prioral. Els morencs i morenques els agrada marcar el nivell de les meues crescudes tenint com a referència l’escalinata de l’Església. Si us hi aproximeu les veureu!

 


mora ebre

Església de Sant Joan Baptista

A la Prioral l’he vist vestida de molts estils arquitectònics: romànic, gòtic, renaixentista i barroc. És fruit dels innumerables saquejos i incendis que ha patit i que han fet que s’hagi hagut de reconstruir, sencera o parcialment, fins a tres vegades; durant la Guerra de Successió, la primera Guera Carlina i la Guerra Civil espanyola. Per si no n’hi havia prou, jo també li he fet la guitza, com la gran riuada de 1787.

Avui la nau central és de volta de creueria i està decorada amb pilastres dòriques i cornisa renaixentista. Les pintures murals del seu interior són obra del pintor i muralista català Carles Arola i Vera. Un altre dels edificis que veureu a la plaça de Baix és la Casa de la Vila.


parc de l'aubaderal’Aubadera

Deixem la plaça de Baix a través del passeig de l’Ebre. Al fons hi observareu de nou l’Aubadera, ara és un bon moment per a descansar i gaudir dels paisatges que dibuixo dins aquesta antiga illa, avui convertida en zona de lleure. És el meu regal a Móra d’Ebre.

 

 

Tot l'any
Passeig de l'Ebre
Baixa

Experiències relacionades

La Móra de l'Ebre, la gran vila oblidada

Tarvitur
visita guiada

Visita lliure o guiada al castell

Ajuntament de Móra d'Ebre
mora ebre

Ruta pel Balcó de l'Ebre

Proposta lliure
passeig ebre

El carrer Major

Una balconada sobre mi
festa del riu

Festa del Riu

La festa més bonica que em podien dedicar

Les millors propostes

les has de viure

kayak memory

Kayak and memory, un riu republicà

Enblau
mora ebre

Ruta pel Balcó de l'Ebre

Proposta lliure
birdwatching riu ebre piragua mora turisme

Birdwatching en piragua

Enblau

La Móra de l'Ebre, la gran vila oblidada

Tarvitur
kayak memory

kayak & Memory, la lluita dels pontoners

Enblau