mora ebre turisme

Les millors propostes

les has de viure

mora ebre

Ruta pel Balcó de l'Ebre

Proposta lliure

...a Móra d’Ebre he saludat des d’antuvi a musulmans, cristians i jueus, deixeu-me que us expliqui tot el que he après d’ella quan viatjo cap a la Mediterrània...

RIU EBRE
Descripció

Un convido a fer una passejada per la façana fluvial de Móra d’Ebre junts. Sempre resseguint el meu curs, mirant-nos cara a cara i de punta a punta de la ciutat de Móra d’Ebre.

Abans de començar deixeu-me que us expliqui que Móra d’Ebre em saluda a través de quatre zones fluvials: l’Aubadera, el passeig de l’Ebre, el passeig del Pont i l’illa de Saurí. En aquesta ocasió gaudireu d’un itinerari lineal, entre el Passeig de l’Ebre i el Passeig del Pont. Plegats formen una gran balconada sobre mi.

Us proposo iniciar la ruta al final del Passeig de l’Ebre, vora l’Aubadera. Caldrà que estacioneu el vehicle en les zones d’aparcament habilitades.

Comencem!


club nautic Club Nàutic de Móra d’Ebre

Us trobeu en l’extrem nord de la façana fluvial de Móra d’Ebre, entre el passeig de l’Ebre i el parc de l’Aubadera. Aquest és l’indret on s’hi celebra la centenària Festa del Riu. Com veieu, és el port fluvial de Móra d’Ebre, acull les instal·lacions del Club Nàutic i els embarcadors i en el passat també el pas de barca, el qual permetia unir les meues dues ribes. Entre les barques hi podreu observar muletes, són embarcacions de fusta, rèpliques en petit dels tradicionals llaüts, molt utilitzades encara a la comarca.

Avui és indret tranquil, ideal per a passejar i gaudir dels paisatges fluvials que dibuixo, però en el passat fou un dels punts amb més activitat fluvial i comercial de Móra d’Ebre.


passeig ebre mora turisme terresPasseig de l’Ebre

Al trobar-se en un indret resguardat de la ciutat, durant la batalla de l’Ebre, l’antiga Fonda del Comerç, ubicada al número 7, acollí l’Hospital de Sang i a l’actual edifici del Club Nàutic s’hi feien les primeres cures en galeries que s’endinsaven a la roca. Els ferits, que es concentraven en lliteres a la plaça de Baix i al mateix passeig, s’enviaven en funció de la seua gravetat en un o altre edifici.

Us proposo buscar una placa, entre les façanes de les cases del passeig, que indica fins on van arribar les meues aigües durant la crescuda del 23 d’octubre del 1907. No us espanteu, ara em teniu domesticat amb els pantans de Flix, Riba-roja d’Ebre o Mequinensa i, això, mai hauria de tornar a passar. Continuem!

 


plaça de baix Plaça de Baix 

Abans d’entrar a la plaça de Baix atureu-vos, agafeu la càmera i feu foto, des d’aquí teniu una bonica panoràmica. Veureu l’Església, el porxos i la Casa de la Vila. En aquest mateix indret s’hi trobava un dels portals a la vila emmurallada. Recordo encara quan la plaça fou el primer port fluvial i s’hi ubicà la primera barca de pas. Quins temps aquells… Trobareu encara barques de pas en funcionament a Miravet, Flix i Garcia.

Us proposo un nou repte! Buscar més plaques que recorden les meves crescudes!

 


Església de Sant Joan Baptista

A la Prioral l’he vist vestida de molts estils arquitectònics: romànic, gòtic, renaixentista i barroc. La nau central és de volta de creueria i està decorada amb pilastres dòriques i cornisa renaixentista. Les pintures murals del seu interior són obra del pintor i muralista català Carles Arola i Vera.

Us he d’explicar una cosa… l’any 1787, les meves aigües penetraren fins i tot a l’interior de la Prioral, ubicada a la mateixa plaça. Ho recorda la placa més alta que trobareu vora l’escalinata!

No m’ho tingueu en compte!

 


mora ebre

Passeig del Pont i pont d’Arcades

Heu de continuar pel carrer de la Barca i arribar a la Plaça Sant Roc, on comença el passeig del Pont. Pel passeig hi passava el camí de Sirga i fou port de llaüters. En record s’aixeca un monument als sirgadors, com en Francisco, el protagonista de “Una història d’herois de riu“.

Era, juntament amb el passeig de l’Ebre, el punt més dinàmic de Móra d’Ebre. El recordo ple de vida, de tertúlia de joves, carreters, pagesos, comerciants, jornalers, mestresses de casa, llaüters i sirgadors.

Ja us havia dit a “Una balconada sobre meu” que a Móra d’Ebre no hi ha carrer Major. També ho recorda una placa commemorativa amb un preciós poema dedicat a mi que us animo a llegir. Gràcies morencs i morenques!

És hora d’aixecar la mirada! Bé, ja ho sé, ja l’havíeu vist… és el també omnipresent pont d’arcades, el meu estimat. Us recomano llegir la nostra història d’amor a “Un cor que ens uneix“. Feu-nos fotos, estem molt acostumats i ens agrada i si les pengeu a les xarxes socials no us oblideu d’usar l’etiqueta #moradebreturisme!

 

Tot l'any
Passeig de l'Ebre
Baixa

Experiències relacionades

La Móra de l'Ebre, la gran vila oblidada

Tarvitur

Ruta pel nucli antic

Proposta lliure

Les millors propostes

les has de viure

kayak memory

Kayak and memory, un riu republicà

Enblau

Ruta pel nucli antic

Proposta lliure
birdwatching riu ebre piragua mora turisme

Birdwatching en piragua

Enblau

La Móra de l'Ebre, la gran vila oblidada

Tarvitur
kayak memory

kayak & Memory, la lluita dels pontoners

Enblau