La Cultura

entre batecs literaris i històrics

festa del riu

Festa del Riu

La festa més bonica que em podien dedicar

...a Móra d’Ebre he saludat des d’antuvi a musulmans, cristians i jueus, deixeu-me que us expliqui tot el que he après d’ella quan viatjo cap a la Mediterrània...

RIU EBRE
Descripció

Entre totes les festes que em dediquen la Festa del Riu de Móra d’Ebre és la més bonica. És la festa de riu més antiga de Catalunya i la que actualment incorpora més elements tradicionals.

festa del riu
El Passeig de l’Ebre durant la Festa del Riu

 

Són aquestes tradicions les que em transporten a aquells dies gloriosos, de quan era una autopista fluvial farcida de sirgadors i llaüters, d’herois de riu, i envoltat per molta vida, una vida de sang comercial que girava al meu voltant, el carrer Major de Móra d’Ebre.

cami de sirga
Sirgadors sirgant una muleta durant el Concurs de Sirgadors

 

Us recomano posar-vos el mocador de sirgador i viure la Festa del Riu de Móra, us ajudarà a comprendre tot aquest passat fluvial que fins fa poc vaig acollir.

Reviureu la vida de llaüters i sirgadors durant el Concurs de Sirgadors. Els sirgadors participants, amb la vestimenta típica, estiren amb sirga una muleta d’1 tona. Guanya el sirgador que recorre amb menys temps el trajecte estipulat.

toc corn mari
Toc del corn marí, l’instrument servia per a comunicar-se entre tripulacions

 

Dóna inici el concurs de Sirgadors el toc del corn marí. Era el claxon dels llaüters. Fa un so en re sostingut, que se sent fins a quatre quilòmetres de distància. El tocaven els llaüters per anunciar la seua arribada als pobles riberencs o també els dies de boira espessa per evitar la col·lisió amb altres llaüts o embarcacions.

muletes
Algunes muletes de la comarca abans de cursa

 

Durant la Cursa de Muletes coneixereu aquestes embarcacions també anomenades pontones. Són embarcacions que encara continuen sent fidels a les meues aigües, als morencs i morenques els agrada passejar amb elles.

 

festa del riu
Curses de muletes durant la Festa del Riu

 

S’ajunten les de Flix, Riba-roja d’Ebre, Ascó i Móra d’Ebre per a celebrar les ja històriques curses. La muleta, de la mateixa manera que el llaüt, ha estat molt utilitzada per al transport de mercaderies sobre meu. Navegava al costat del llaüt i se solia fer servir per portar les mules. D’aquí el seu nom. També foren emprades per a connectar les meues dues ribes, construint ponts flotants i efímers durant la batalla de l’Ebre, després d’haver destruït el meu estimat pont, ara pont d’arcades.

També podreu tastar el “Sirgador”, la beguda de la Festa del Riu. És el suau, la beguda morenca per excel·lència feta a base de cafè i barrejada amb un ingredient especial, que fins fa poc només sabien els llaüters…

La Festa del Riu se celebra dins els actes de la Festa Major de Móra d’Ebre, que celebrem a finals d’agost.

Mentrestant us deixem amb aquest vídeo de la Festa del Riu de 2015. Us hi esperem!

La Cultura

entre batecs literaris i històrics

la llanterna teatre

La Llanterna Teatre

Capital cultural

Móra Morisca

La festa de les cultures
fira del llibre ebrenc

Fira del Llibre Ebrenc

Lletres amb denominació d'origen
litterarum

Litterarum

Lletres dalt de l'escenari