GR99 - Sirgant pel pas de l'Ase

Proposta lliure
Descripció

Naixo a Fontibre i entrego les meues aigües al delta de l’Ebre. En tot el meu recorregut m’acompanya el GR99, d’oest a est. A la Ribera d’Ebre el trajecte coincideix en alguns trams amb l’antic Camí de Sirga i està molt ben senyalitzat.

Mirador de la zona nord del pas de l’Ase a Ascó

 

En aquesta proposta de ruta us convido anar fins a Ascó passant per Garcia i travessant el congost del pas de l’Ase, frontera natural entre el nord i el sud de la comarca i que jo m’he encarregat de perforar perquè tots hi puguem passar.

He viscut moltes històries sobre sirgadors i llaüters en aquest tram del meu llarg camí, com la que vaig viure a “Una història d’herois de riu“. També us aproximareu a l’exuberància de les illes de l’Ebre i els boscos de ribera com l’Aubadera o l’illa de Subarrec. Al mateix temps podreu visitar llocs com l’antiga estació de ferrocarril de Garcia, el pas de barca de Garcia i el búnquer dels Reguers d’Ascó.

 

Tram del GR99 o Camí de Sirga a Garcia

 

Encara que el trajecte sigui planer existeix un tram al pas de l’Ase que si aneu en bicicleta haureu de continuar a peu amb la bicicleta en mà, passa per un antic camí de ferradura molt estret. Val la pena, sobretot per les vistes sobre meu que observareu i per fer-vos una idea de la duresa que suposava creuar el pas de l’Ase, sobretot per comerciants i sirgadors.

 

pas de l'ase
Tram del pas de l’Ase que transcorre per un camí de ferradura

 

bunquer dels reguers
Interior del búnquer dels Reguers

 

Durant el trajecte us trobareu el búnquer dels Reguers, construït pels franquistes per a controlar-me i impedir el pas de l’exèrcit republicà durant la batalla de l’Ebre.

 

asco ribera
Carrer de la Mola, dins la moreria d’Ascó

 

Quan arribeu a Ascó us recomano conèixer aquesta vila fluvial, amaga raconets preciosos al seu nucli antic i una de les moreries més ben conservades de Catalunya. Enblau us ofereix el servei de transfer per poder tornar a Móra des d’Ascó, també ho podeu fer amb l’autobús de línia o en tren.

 

 

Powered by Wikiloc