RUTES SENDERISME

Explora'ns

amb les millors rutes a peu i en bicicleta

mora ebre turisme

...per l'entorn

...a Móra d’Ebre he saludat des d’antuvi a musulmans, cristians i jueus, deixeu-me que us expliqui tot el que he après d’ella quan viatjo cap a la Mediterrània...

RIU EBRE
GR99 - Un jardí de color rosa
Descripció

Naixo a Cantàbria i entrego les meues aigües al delta de l’Ebre. Des de Fontibre m’acompanya el GR99 o Camí de l’Ebre. A la Ribera d’Ebre el trajecte coincideix en alguns trams amb l’antic Camí de Sirga, el camí dels herois de riu.

© Agustí Descarrega

 

L’itinerari, amb diverses opcions, us portarà fins a Benissanet i Miravet per envoltats per arbres fruiters que la primavera es pinten de color rosa. La Cubeta de Móra, formada pels meus llims, és fèrtil i apte per al conreu del presseguer. M’encanta quan explico que tinc l’honor de regar la terra que més préssecs produeix de Catalunya. A més, diuen que estan boníssims i que són el més dolços que hi ha. Que no us estranyi perquè la seua qualitat està reconeguda amb una IGP.

Us recomano gaudir d’aquesta ruta els mesos de febrer, març i abril quan els presseguers i cirerers treuen la flor a #LaRiberaenFlor.

Powered by Wikiloc
Tot l'any, especialment a la primavera
GR99 - Sirgant pel pas de l'Ase
Descripció

Naixo a Fontibre i entrego les meues aigües al delta de l’Ebre. En tot el meu recorregut m’acompanya el GR99, d’oest a est. A la Ribera d’Ebre el trajecte coincideix en alguns trams amb l’antic Camí de Sirga i està molt ben senyalitzat.

Mirador de la zona nord del pas de l’Ase a Ascó

 

En aquesta proposta de ruta us convido anar fins a Ascó passant per Garcia i travessant el congost del pas de l’Ase, frontera natural entre el nord i el sud de la comarca i que jo m’he encarregat de perforar perquè tots hi puguem passar.

He viscut moltes històries sobre sirgadors i llaüters en aquest tram del meu llarg camí, com la que vaig viure a “Una història d’herois de riu“. També us aproximareu a l’exuberància de les illes de l’Ebre i els boscos de ribera com l’Aubadera o l’illa de Subarrec. Al mateix temps podreu visitar llocs com l’antiga estació de ferrocarril de Garcia, el pas de barca de Garcia i el búnquer dels Reguers d’Ascó.

 

Tram del GR99 o Camí de Sirga a Garcia

 

Encara que el trajecte sigui planer existeix un tram al pas de l’Ase que si aneu en bicicleta haureu de continuar a peu amb la bicicleta en mà, passa per un antic camí de ferradura molt estret. Val la pena, sobretot per les vistes sobre meu que observareu i per fer-vos una idea de la duresa que suposava creuar el pas de l’Ase, sobretot per comerciants i sirgadors.

 

pas de l'ase
Tram del pas de l’Ase que transcorre per un camí de ferradura

 

bunquer dels reguers
Interior del búnquer dels Reguers

 

Durant el trajecte us trobareu el búnquer dels Reguers, construït pels franquistes per a controlar-me i impedir el pas de l’exèrcit republicà durant la batalla de l’Ebre.

 

asco ribera
Carrer de la Mola, dins la moreria d’Ascó

 

Quan arribeu a Ascó us recomano conèixer aquesta vila fluvial, amaga raconets preciosos al seu nucli antic i una de les moreries més ben conservades de Catalunya. Enblau us ofereix el servei de transfer per poder tornar a Móra des d’Ascó, també ho podeu fer amb l’autobús de línia o en tren.

 

 

Powered by Wikiloc
Ruta circular per la Picossa
Descripció

En aquesta ruta circular us proposo vorejar l’emblemàtic cim de la Picossa i coronar-lo. Coneixereu les ermites de Sant Jeroni i de Santa Madrona, el cim de l’Estel, des d’on s’observa una impressionant panoràmica de 360º de la comarca o la cova de la Porca.

Powered by Wikiloc

Explora'ns

amb les millors rutes a peu i en bicicleta