Els imprescindibles

els Top de Móra d'Ebre

parc aubadera mora ebre turisme

Parc de l'Aubadera

El meu regal a Móra d'Ebre

...a Móra d’Ebre he saludat des d’antuvi a musulmans, cristians i jueus, deixeu-me que us expliqui tot el que he après d’ella quan viatjo cap a la Mediterrània...

RIU EBRE
Descripció

Abans de que les meves aigües acariciïn la façana fluvial de Móra d’Ebre circulen per l’Aubadera. Quan us parlava de les illes de l’Ebre ja us explicava la singularitat d’aquest espai. Un bon dia vaig decidir regalar-li part de mi ampliant els espais que els morencs i morenques destinen per al lleure. Vaig haver d’esforçar-me, però després de moltes crescudes i sedimentacions, ho vaig aconseguir. L’Aubadera, abans una illa aïllada per un galatxo del marge dret, es connectava amb la ciutat a través d’un llarg riberal, quedant annexa al Passeig de l’Ebre. Convertia així l’Aubadera, una antiga illa fluvial, en un gran jardí d’esbarjo, avui convertit en un parc municipal accessible per a tothom.

parc de l'aubadera
Arbreda de l’Aubadera

 

Quan els morencs i morenques s’assabentaren del naixement de la nova Aubadera es van afanyar a posar-hi barbacoes, fonts, taules, gronxadors i una gran arbreda formada per plantacions de xops i oms. Avui moltes morencs i morenques venen a l’Aubadera per a fer-hi pícnics en família o amics, a jugar amb els petits de casa, a admirar la bellesa efímer dels arbres caducifolis, a observar els bernats pescaires, els martinets, els corbs marins o bé els ànecs coll verd que hi sovintegen.

Passarel·la per creuar l’antic galatxo, el qual s’inunda durant les crescudes

 

Em sento feliç quan els visitants admiren aquesta bellesa que he construït, però em disgusta quan la menyspreen embrutant-la. Encara que hagi decidit obrir-me a la ciutat i deixar-hi entrar a tothom no vol dir que no l’hagueu de cuidar. L’Aubadera és fràgil i inestable, a banda de la zona dedicada a vosaltres, la zona nord i els marges són regne de vegetació protegida com l’albereda i el tamarigar, de moment es troben molt ben conservats, però si mai pateixen us asseguro que la inaccessible illa de l’Aubadera tornarà…

parc aubadera mora ebre
Fotografia àeria dels diferents espais i proposta d’itinerari

 

En la fotografia aèria us proposo aquest itinerari circular per a conèixer l’Aubadera. Prepareu les càmeres perquè som un espai molt i molt fotogènic!

 

 

Experiències relacionades

mora ebre

Ruta pel Balcó de l'Ebre

Proposta lliure

Ruta pel nucli antic

Proposta lliure

Els imprescindibles

els Top de Móra d'Ebre

pont mora ebre arcades

Pont d'arcades

Un cor que ens uneix
kayak and memory

Les illes de l'Ebre

Oasis de vida dins meu
passeig ebre

El carrer Major

Una balconada sobre mi
cami de sirga

Camí de Sirga - GR99

Una història d'herois de riu

Castell i nucli antic

Els orígens