Els imprescindibles

els Top de Móra d'Ebre

kayak and memory

Les illes de l'Ebre

Oasis de vida dins meu

...a Móra d’Ebre he saludat des d’antuvi a musulmans, cristians i jueus, deixeu-me que us expliqui tot el que he après d’ella quan viatjo cap a la Mediterrània...

RIU EBRE
Descripció

És tan agradable veure cada dia la bellesa dels boscos de ribera que em vesteixen… Jo els hi ofereixo les meves aigües i ells uns paisatges canviants cada estació, dignes d’admiració. Moltes vegades els pregunto com s’ho fan, em responen que la meva aigua és vida…

Em reconforta quan m’expliquen que gràcies a mi són un oasi de biodiversitat, actualment es troben en regressió a la Mediterrània per falta d’aigua o contaminació. Són boscos eurosiberians, de climes temperats, però jo els dono tota la humitat que necessiten per a poder-se desenvolupar vora el Mediterrani.

illes de l'ebre
Illa del Galatxo

 

M’acompanyen en bona part del meu camí i són més exuberants allà on reposen els meus sediments, on s’hi formen el que anomenen illes de riu i els galatxos, i a on l’home, em disculpareu, li costa arribar.

Tant les illes com els galatxos són petits oasis que m’encarrego d’anar modulant al meu gust, en funció del cabal apareixen i desapareixen sota les meues aigües. Pel qui us ho preguntareu, els galatxos són els canals que dibuixo per a separar les illes dels marges del riu, de vegades trobareu les illes unides a la riba, com a l’Aubadera, enganxada per un riberal, altres cops dibuixo autèntiques illes dins d’un riu, com l’illa de Subarrec, l’illa del Galatxo i l’illa del Vado del Vapor.

 

navegacio fluvial
Illa de Subarrec

 

Bona part d’aquests espais els heu catalogat com a reserva de fauna salvatge i inclosos dins el PEIN “Illes de l’Ebre. Però ja ho sabeu, quan es tracta de la vida, qualsevol mesura de preservació és poca.

 

illes ebre mora ebre
Al fons l’illa del Vado del Vapor i en primer terme l’illa i platja del Molló de Tivissa i els Masos.

 

Plegats som aixopluc de la biodiversitat. Moltes aus hi crien i dormen com el bernat pescaire, el martinet blanc, l’agró roig, el martinet ros o el cob marí. Troben la casa en les alberedes formades per bells arbres com l’àlber, el salze blanc, el xop, la freixa, el xop i el tamariu.

 

Bernat pescaire per Pep Aguade

 

blauet
Blauet per Pep Aguadé

 

Una vegada més jo poso el carrer i les alberedes les cases per a esdevenir, aquest cop, un corredor biològic entre el delta de l’Ebre i l’interior de la Península.

illes ebre subarrec
Galatxo de Subarrec

 

Quan observo els meus oasis de vida noto una natura salvatge, alegre, plena d’olors i cants agradables que m’agradaria que conegueu vosaltres també. La millor forma és navegant en piragua o bé aproximant-se des de la riba a través del Camí de Sirga o GR99.

Si no sou aventurers haureu de conformar-vos amb la visita a l’Aubadera, actualment un parc municipal que es connecta amb el Passeig de l’Ebre

 

 

 

Experiències relacionades

birdwatching riu ebre piragua mora turisme

Birdwatching en piragua

Enblau
cami sirga

GR99 a peu o en bicicleta

Propostes lliures
rutes piragua

Rutes personalitzades en piragua

Enblau
kayak memory

Kayak and memory, un riu republicà

Enblau
kayak memory

kayak & Memory, la lluita dels pontoners

Enblau

Els imprescindibles

els Top de Móra d'Ebre

pont mora ebre arcades

Pont d'arcades

Un cor que ens uneix
parc aubadera mora ebre turisme

Parc de l'Aubadera

El meu regal a Móra d'Ebre
passeig ebre

El carrer Major

Una balconada sobre mi
cami de sirga

Camí de Sirga - GR99

Una història d'herois de riu

Castell i nucli antic

Els orígens