festa del riu

Festa del Riu de Móra d'Ebre

25 d'agost a les 16:45 davant el Club Nàutic
Descripció

En el marc de la Festa Major de Móra d’Ebre, se celebra l’esperada Festa del Riu, considerada la festa fluvial més antiga de Catalunya, segons l’Ajuntament de Móra d’Ebre.

El dissabte 24 d’agost a partir de les 17.05 h davant el Club Nàutic de Móra d’Ebre i abraçant bona part de la façana fluvial de la població tindran llocs diversos actes que tenen com a objectiu rememorar les tradicions fluvials al riu Ebre, avui ja desaparegudes.

festa del riu

Clàssiques curses de muletes en diferents categories masculines i femenines. La muleta ha estat una embarcació utilitzada per al transport de mercaderies pel riu Ebre. Navegava al costat del llaüt i se solia fer servir per portar les mules. D’aquí el seu nom.

festa del riu muletes

Exhibició de Sirgadors de l’Ebre. Els sirgadors participants, amb la vestimenta típica de l’època, estiren amb sirga una muleta de 1.000 quilos a toc de corn llaguter.  És un homenatge a aquells homes que, des de la riba, arrossegaven amb una corda de cànem els llaguts carregats de mercaderies riu amunt.

El toc del corn marí era un so en re sostingut, que es podia sentir fins a quatre quilòmetres de distància, emès per un corn marí manipulat i el tocaven els llaguters per anunciar la seua arribada als pobles riberencs o els dies de boira espessa per evitar la col·lisió amb altres llaguts o embarcacions fluvials, en una època en què el trànsit per l’Ebre era intens.

toc corn mari

Repartiment de la beguda del Sirgador a la Plaça de Baix. La beguda, anomenada Sirgador, popularment conegut com a suau, és la beguda morenca per excel·lència feta a base de cafè i gasosa, barrejada amb rom.

Molts dels assistents a la festa porten lligat al coll el mocador típic de sirgador i van vestits amb camisa o samarreta blanca.